Zeri tradicional vs Zeri AI

Zeri tradicional vs Zeri AI

Ne kete artikull do tju shpejgojme diferencen e Zerit tradicional me teknologjine me te fundit qe zeri ka implementuar, Machine Learning (ML).

Ne fillimet e zerit, dukeqene se nuk ka pas evoluar kaq shume teknologjia si dhe mungesa e njohurive per te ndertuar nje sherbim te tille ne gjuhen shqipe, cilesia dhe rregjistrimi i zerit nuk ka qene kaq i mire sa sot.

Ne, si fillim rregjistruam me nje profesor te zerit te Akademis se arteve afersisht 100.000 fjale shqip ne nje studio profesionale rregjistrimi. E gjithe kjo pune zgjati ne kohe pasi kishte disa procese kontrollimi dhe rregjistrimi. Arritem qe keto audio te mund ti perdornim duke ndertuar rregjistrime, por audio qe gjenerohej nuk ishte nivelin e asaj se si ne flasim, lidhja midis fjaleve nuk ishte shume naturale, pavarsisht se ne iu afruam goxha me algoritmet tona. Kjo na mundesoi qe te kishim goxha feedback te mire nga perdoruesit pasi e krahasonin me sherbimin e Google Translate dhe cilesia e zerit ishte shume here me mire se ajo cfare ofronte Google translate kur vendosje tekst shqip dhe degjoje. Keto jane fillimet ne 2017 qe zgjati me kete cilesi deri ne 2020.

Gjate pandemise shume gjera ndryshuan, shume teknologji te reja u sollen dhe nje nga keto ishin dhe kerkimet ne teknologjine text to speech. Pasi arritem te merrnim njohurite e duhura per kete tekonlogji, sfide tjeter ishte ndertimi i nje modeli ML qe te mund te bente kete gje ne shqip. Pergaditja e te dhenave ishte nje sfide tjeter, qe kerkonte kohe dhe burime monetare. Pas afro 6 muajsh ne kishim modelin e pare beta te text to speech ne shqip. Cilesia dhe saktesia ishte shume here me e mire se metoda tradicionale, duke na bere te besojme qe kjo ishte e ardhmja. Feedback nga njerzit ishte shume i mire, saqe dyshonin qe kjo audion po rregjistrohej me te vertete ne studio rregjistrimi dhe jo nga nje program. Sot, kemi shtuar dhe dy zera te tjere me AI, duke e pasuruar arkiven e zeri.app me llojshmerine e zerave. Me poshte do tju japim diferencen e audiove sipas llojit te zerit (thenie nga Mit’hat Frashëri):

Teksti i perdorur: Nuk mund të punojmë për vendin tonë, po nuk patëm një dashuri për çdo cep të Shqipërisë.

  • Profesori (tradicional), ze falas
  • Mirela (AI). ze me pagese.
  • Mira (AI), ze me pagese
  • Beni (AI), ze me pagese